неділя, 15 лютого 2015 р.

15 лютого - Срітення Господнє


Православні християни відзначають Стрітення Господнє


      Свято встановлено на честь зустрічі немовляти Христа з праведним старцем Симеоном та пророчицею Анною.
         Православні віряни в неділю, 15 лютого, відзначають Стрітення Господнє – одне з 12 головних церковних свят.
         Слово "стрітення" старослов'янською мовою означає "зустріч", а друге значення цього слова – "радість". Свято Стрітення Господнього було встановлене на честь зустрічі немовляти Христа з праведним старцем Симеоном та пророчицею Анною. За старозавітним звичаєм на 40-й день після народження Ісуса батьки принесли свого первістка в Єрусалимський храм, щоб посвятити його Богу. Там його, згідно з Євангелієм, зустрів 360-річний старець Симеон, якому було передвіщено, що він не помре, поки не побачить Спасителя, що з'явився на світ.
         За даними церковних істориків, перші згадки про це свято зустрічаються ще у творах християнських святих III і IV століть, урочисте ж святкування Стрітення Господнього у всій Візантійській імперії було встановлене за царювання імператора Юстиніана в 542 році.
         Стрітення символізує зустріч Старого і Нового Завітів. У народному побуті Стрітення здавна сприймається як зустріч зими з весною.
            У цей день у церквах святять воду, а разом із водою свічки. Посвячені на Стрітення свічки називалися "громовими", тому що їх запалювали і ставили під образами під час грози, щоб уберегти людей від грому та вогню.

Немає коментарів:

Дописати коментар