четвер, 5 лютого 2015 р.

Як ми говоримо?

    Як правильно називати предмет, за допомогою якого можна зробити гострим кінець олівця?

    Сьогодні на Інтернет-сторінках та в магазинах пропонують: "кишенькову стругачку для ножів", "точилку (точило для ножів)", "стругачку для ножів", "гострилку (точило) для олівців", "стругачку для олівців", "підстругачку для олівців", "точилку для олівців" тощо.
      Словник української мови так пояснює ці слова: "Точило, а; Камінний або наждачний круг, а також наждачний верстат, за допомогою якого гострять  різальні й колючі інструменти [2, Т. 10;213]. Стругачка, и, ж. Те саме, що стругач (ніж, яким стружуть деревину) [2, Т. 9; 789].Підстругувати, ую, уєш. 1. Трохи, додатково стругати. 2.Робити гострим кінець олівця. пера  [2, Т. 6; 509]. Слова "гострилка" у словниках немає, а дієслово "гострити" пояснюється як дія, за допомогою якої можна зробити щось гострим.
       Отже, предмет, за допомогою якого можна зробити гострим кінець олівця, варто називати підстругачкою. Найменування цього іменника вмотивоване, бо деревину стружуть стругачем або стругачкою (окремий інструмент на відміну від підстругачки), а олівці виготовлені з дерева, тому логічно буде підстругувати олівці, аби вони були гострими. Радимо уникати слова "точилка", бо це калька з російської мови (рус. "точилка для карандашей").

Немає коментарів:

Дописати коментар