вівторок, 14 січня 2020 р.

До духовних джерел


         14 січня учні 10-А класу Рівненської ЗОШ №23 відвідали Літературний музей Уласа Самчука, де відбулося знайомство із найвидатнішим майстром українського художнього слова ХХ століття, якого ще при житті називали Українським Гомером.
         Важливо наголосити, що Улас Самчук написав перший в художній літературі роман про голодомор в Україні «Марія», а за трилогію «Волинь»  у 1980 році його було висунено на здобуття Нобелівської премії.
         Десятикласники особливо зацікавилися рівненським періодом життя й діяльності письменника, адже це частина історії нашого міста. Саме в період Другої світової війни, у час німецької окупації, митець видає в Рівному газету «Волинь». Улас Самчук постав перед учнями як письменник-патріот, який творив з Україною в серці та мріяв про утворення незалежної держави.
         Школярі з інтересом роздивлялися речі колишнього рівненського помешкання Уласа Самчука. Комар Ангеліна з дозволу екскурсовода навіть зіграла на фортепіано, яке належало письменникові.
         Десятикласники за допомогою екскурсовода змогли здійснити мандрівку в часі й просторі та дізнатися про відомого митця, починаючи зі славнозвісного Дерманя, де він народився, та закінчуючи Торонто, у якому письменник з дружиною мешкали до останніх днів свого життя та знайшли вічний спочинок.

         Перегляд експозиції музею сприяв формуванню знань про історичні та духовні скарби нашого краю, вихованню патріотичних і державницьких почуттів та якостей старшокласників.

Немає коментарів:

Дописати коментар